2012. április 5., csütörtök

Divatházak kisvideói, reklámfilmjei


Ragyogó napsütés és a tavasz illata a levegőben. Kávé mellé, nyitott ablaknál folytatódik az olvasgatós, gondolkodós csütörtök a divatvideók kapcsán.


3.Divatházak kisvideói, reklámfilmjei

3.1 Indoklás az adott kisvideók kiválasztására és az elemzés szempontjára

Az előző fejezetben kitértem arra, hogy miért a három nagy divatházra esett a választásom, ebben a fejezetben pedig a brandekhez tartozó kisvideókról lesz szó.
A mára hatalmas presztizzsel bíró divatházak jól bevált módszerei a kampányfotók, illetve a különböző magazinokban megjelent divatanyagok. Ezen azonban túllépni látszik a divatvideó, mely összetett élményvilágot biztosít, így könnyebben és hatásossabban közvetíti a vásárlói felé a márka arculatát. A potenciális vásárló egy olyan többszörös élményhez jut a kisfilm által, mellyel ha azonosulni tud, részévé szeretne válni. Ha pedig meg is veszi a brand termékét, úgy érzi hozzájutott egy életstílushoz, életérzéshez, amelyre vágyott.


Részlet a Chanel No.5 parfüm Audrey Tautouval forgatott kisfilmjéből, amiről a jövőheti fejezetben szó lesz

Néhány gondolat azonban szükséges ahhoz, hogy tisztázzam miképpen is kapcsolódik a filmművészet a divathoz. A filmművészet nem csak művészeti céllal működik, a kezdetek óta kereskedelmi cikké lett. Mára hatalmas iparágnak minősül, mely köré órási marketing és piac épül. Kezdetben a filmgyártásnak lett piaca, mely összekapcsolódott az eladással, vetítéssel és az ezek köré alakult ipari és szórakoztató intézményekkel. A gyakorlott filmgyártók gyorsan túlléptek a film azon funkcióján, hogy szórakoztat és informál. Mindemelett hipnotikus hatással is bír, mivel az emberek nagyobb része vizuális úton rögzíti az információk többségét. Ezáltal komoly utat törhettek a filmfogyasztók gondolataiba. Ennek egy nagyon érdekes pszichológiai kérdéskörét lehetne megjelölni, hogy a nagy alkotók a filmiparban hogyan is formálták az emberek tudatát, alakítottak ki stílusokat, teremtettek szubkultúrákat. Az én dolgozatom következő része azonban azt taglalja, hogy a film, mint művészeti iparág, hogyan folyt össze a divatművészettel és a piaccal karöltve hogyan hat a fogyasztói társadalomra.

Mondhatjuk, hogy az egyes filmes eseményekkel egybekötött gálák filmek vonatkozása nem jelentősebb, mint egyéb vonatkozásai, például a filmcsillagok ún. ,,vörösszőnyeges” öltözéke. A film és a divat kezdetektől fogva meghatározzák egymást. A legjelentősebb filmalkotásoknak mindig legalább akkora a trendteremtő szerepe, mint a gondolatformáló ereje. Ez pedig az jelenti, hogy a társadalom majdhogy minden rétege érdekelt általa, ugyanis aki a film tartalmi erejében hisz, nem kerülheti el, hogy a képi világ vizuálissan is megérintse. Azok viszont, akik a látványért, a hatásért néznek filmeket, meg kell, hogy bírkozzanak a több-kevesebb mondandóval is. Ebből a közvetítő eszközből az első igazi profitot a reklámfilmek csinálták, bár ebben a műfajban az öltözködéskultúra nem bír mindig kitüntetett jelentőséggel. A film és a divat érdekes szimbiózisát a divatvideók használják ki legerőteljesebben.
Mint tudjuk a kollekciók látványosabb részei a ruhák, mégis a bevételek nagyobb része a kiegészítőkből származik. Ennek megfelelően a divatvideok nagyobb része is a márkához tartozó kellékekről, kozmetikai szerekről szól.
A divatvideok többsége egy életérzést közvetít, nyilván célja az adott brandhez tartozó gondolati és érzelmi asszociációkat erősíteni a célközönség számára. Ha azonban tudatos ezeknek az asszociációknak a kialakítása, akkor reklám alapú fashion videokrol kell beszélnünk. A reklám alapú divatvideózás sajátossága viszont, hogy az üzenet minden esetben látványában olyan művészien van csomagolva, hogy a befogadó számára előbb tűnik művészeti alkotásnak, mint kódolt kampánynak. Könnyelmű lenne azonban azt gondolni, hogy a teljesség igényével készült videok alapja ne a modern kampánytervezés lenne. Már csak azért is, mert a kampányok a társadalmi szintű érvényesülés formái és tervezett koncepció a bázisuk. A modern kampánytervezés három kérdéskörön alapul: 1. Ki vagy? (ebben az estben ki/mi a márka), 2. Milyen a közönség? 3.) Mire pályázol? Az alábbi kérdéseket részben megválaszoltnak tekintem az előző fejezet által, így a következő fashion videok elemzésének szempontjai: az adott kollekció vagy kiegészítő, a videó styling, történet, hangulat-képvilág és az előbbi kérdések teljesülése.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése