2012. január 11., szerda

Annak, aki ért hozzá

Vonjunk párhuzamot, olyan dolgok között, amik között egyébként nincs. Persze kerek e világon minden mindennel összefügg, olyannyira, hogy közgazdászokból divatkritikusok lesznek, állatidomárokból fényképészek, apa pici lányából pedig kretív direktor, de miért is ne, hiszen Beethoven is süket volt. Manapság úgyis annyira liberálisak vagyunk, egyenlőek, nyitottak és elfogadóak, hogy még az analfabétizmus és a szakértelem között sem teszünk különbséget, mert az diszkrimináció. Az alkotáshoz, a divathoz vagy a kortárs művészethez pedig amúgy sem kell atomfizikus végzettség, mivel mindenki számára nyitott az önkifejezés eszköze.

Nos, ha eddig nem lett volna elég nyilvánvaló, némi iróniával csengtek az előző sorok. Az utóbbi hónapokban, ugyanis többször lyukadtam ki ennél a témánál, amikor olyan emberekkel beszélgettem, akik igazán értenek ahhoz, amit csinálnak. Kedves ékszerész barátnőm szerint a 21. század problémája, a sok légből kapott klisé, amik mára szállóigévé váltak, mint pl. ,,Bármire képes vagy, ha igazán akarod".   
Megfelelő egyéb meggyőződés hiányában pedig az emberek mélyen magukévá teszik a frázisokat és legjobb belátásuk szerint cselekszenek, más véleménye amúgy sem számít, hiszen az öntudatosság a másik nagy fegyverünk. 

A divatvideókról szóló szakdolgozatom is külön fejzetet szentelt az amatőr, kézikamerás felvételek művészi szférában való létjogosultsága kérdéskörének. A diplomavédés során, pedig olyan szakmájukban elismert emberek, mint Rózsavölgyi Adél, Schön Edina vagy Tóth Ali osztoztak  a problémán, hogy az online médiának köszönehetően a ,hozzá-nem-értők' állandó megnyilvánulása torzítja a helyes értékítéletet.

Mindezek tükrében  javaslom, hogy tanuld ki jól, azt amit szeretsz, akkor hitelesebb leszel. Az egodat pedig ne engedd elhatalmasodni, mert röhelyesen néz ki, ha nagyobb az arcod, mint a tehetséged.


A nevekkel teletűzdelt fröcsögő ítélkezést továbbra sem teszem magamévá, bízom az olvasóközönség kreativitásában és jóindulatában, aminek tükrében az arra érdemes dolgok jobban érdeklik őket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése